Нашата задача е компютъра ви да работи. Той ще работи и ние имаме интерес, така да го направим, че да не се разваля. Ще ви помагаме и с нашия център за дистанционна поддръжка, много от ежедневните проблеми са решими отдалечено.

Компютърната поддръжка допринася за безпроблемната работа и е важна част за поддържането на компютъра в добро състояние.

Абонаментният план за клиенти на Глобал Оптикс България ЕООД включва:

Месечния абонамент на услуга „Компютърна поддръжка“ е финансово ориентиран към 22 лв./месец, като абонати ползващи други услуги на фирма Глобал Оптикс България ЕООД получават намаление от месечната абонаментна такса в размер от 25%.

При възникнал проблем с предимство са клиентите на абонамент пред абонат желаещ да ползва еднократните сервизни услуги.

Гарантирано посещение в рамките на 4 часа при повикване за решаване на инцидентен проблем извън планираните безплатни посещения.

Желая да споделя следното, макар и малко с неофициален език, за да можете да разберете по-ясно идеологията и същината на нашата помощ, а именно:

Условията на живот едно време, принудили хората сами да се учат да правят много неща. Мъжете се занимавали със земеделските инструменти и поддръжка на дома, а жените от малки се учели да въртят домакинската работа в къщата. Месят и пекат хляб, обработват вълната, шият дрехи за цялото семейство. Така се появили занаятите, част от които са – Бояджия, Тенекеджия, Калайджия . Мисля, че няма нищо лошо в днешно време да кръстим с модерното название човека, който се грижи за вашите компютри в къщи – Вашият „Компютърджия“. Също така защо не и той да бъде/бил едновременно с това и добър „Нетаджия“. Ей, все модерни названия употребявам, надявам се, че схванахте течението на мисълта ми 🙂 Именно такъв човек знае къде се крият тънкостите на занаята. Получаваната услуга например – дали са и спазени договорените граници (Достъпност, Загуба на пакети, Закъснение, Време за отстраняване на повреди), бил дал също съвет какъв пакет да избере клиента при подновяване на договор, в коя промоция уловките са по малки. Е няма оферта без уловка, към който оператор да се обърнете или пък и в най-изгодната оферта на пръв поглед винаги се крие уловка – получавате едно нещо изгодно, но за сметка на друго, което липсва или се лишавате. Ето тук се притичваме на помощ ние, тъй като самите ние изграждаме пренос на данни и интернет. Знаем похватите и залагалките в тази сфера на услуги !

Ние предлагаме тази услуга, както на своите клиенти абонирани за интернет услугите ни, така и на физически лица ползващи достъп до интернет към различни доставчици на услуги като кабелни, мобилни, безжични и сателитни оператори – бихме съдействали при бързото и належащо решаване на проблем между оператора на услуги и клиента. Пример: „Проблема Ви е в Рутера в Къщи оправяйте се – не е наша грижа, Довиждане!“ Е, ние сме Ваш гръб и опора, а при такива ситуации помоща с грижа за вашето оборудване е много важна, за да можете да отговорите на тези набези към вас относно потреблението на интернет. Така или иначе ще ремонтираме Вашия компютър и периферия, защо да не направим и това за Вас безплатно, като го  включим в абонаментния пакет за „Компютърна Поддръжка“.

Повечето Абонати на различни видове услуги към оператори, не знаят как да си потърсят правата или се притесняват, на кого ли могат да се оплачат ?! С подписани едногодишни или двугодишни договори! Пресен пример в нашата практика, беше заявлението от страна на потребител: „Ами от месец и половина ми записват четвърта последна дата за отстраняване на Авария“ 🙂 Има разни институции, където се пише и проблема е решен! Друг пример, който ме смая и остави за миг в несвяст и объркване след изказване от страна на потребителка. Обяснението беше „как се подписва договор за услуга по телефона“. След категоричното отказване от нейна страна пристигат на следващия ден екип за включване на адрес с заявление от страна на техниците, че е дала съгласието си по телефона и по този начин е разписала договор за услуга интернет и телевизия, че и в пакет моля ти се 😉 Явно някой в този случай е бил на процент и решил да изкара някой лев отгоре, ако мине номера разбира се или може би е пред уволнение, че не зарибява хора с поставена вероятно някаква минимална граница /праг/ или изискване за заеманата длъжност от него, за да си получи заплатата. Тук няма да сложа усмивка зящото не е смешно вече.

Вашият коментар